BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Selasa, 30 Mac 2010

Donut.....lagi




Resepi yang dah lama diintai ... hehehe, tengok nama tu macam lah dah sepuluh kali wat donut.. uish, ni pes tyme ni... selama ni dok beli jer la... then hendap2 sebab blom berani nak wat...
dah mmg jadi tabiat sebelum nak start main masak2 ni sesuatu resepi tu akan diintai dan dihendap.. hehehe, jgn marah ha kalau ikin terhendap blog sesaper tu..
yang ni resepi dari website masakan paling kusayangi.. hehehe, sayang tuuu
anyway, thank kepada tuan empunya resepi.. HaSue kerana sudi berkongsi resepi yang daboomm ni... mmg mabelles.. hihihi

Donut.... lagi

Bahan2nya

  • 500g Tepung Berprotein Tinggi (ikin guna tepung gandum jer)
  • 1 Peket Yis Segera-11gram (jenama MAURIPAN atau apa2 jenama)
  • 50g Marjerin
  • 1 Sudu makan(penuh) Shortening(lelemak adunan)
  • 2 Sudu mkn (penuh) gula pasir
  • 2 Sudu mkn Susu Pekat / 2 Sudu mkn Susu Tepung [ikut citarasa]
  • 1 Biji Telur
  • 1/2 Sudu Teh Garam
  • Gula Halus atau topping kegemaran anda(ikin letak stoberi jem)
  • 190ml-200ml Air Suam2 kuku(bergantung pd kualiti tepung)
Cara membuatnya

  • Di dalam bekas yang agak besar,tuangkan air suam. Masukkan yis segera,gula pasir,susu,marjerin dan shortening.Kacau sedikit dan biarkan selama 8-10 minit.
  • Setelah yis mula berbuih,ayakkan separuh dari tepung gandum terus ke dalam adunan. Masukkan pula telur yg dpukul sedikit dan juga garam.
  • Kacau adunan sehingga sebati dan melekat pada sudu(bila dah sebati tu dkacau satu arah je mggunakan sudu).
  • Ayak lagi tepung selebihnya,gaul menggunakan sudu seketika barulah uli menggunakan tangan.
  • Uli sehingga doh sebati dan tidak lekat di tangan..(sisa2 tepung kat dlm bekas tu semua bersih).Doh dah siap dan jika ingin membuat kuih 5 spice roll,boleh la dibahagi 2. Utk resepi dan teknik membuatnya sila rujuk http://www.myresipi.com/top/detail/6526
  • Doh tidak perlu direhatkan,(kalau nak rehatkan pun boleh gak selama 5-10min)boleh terus sahaja dicanai setebal stngah inci(agak2 je) Boleh tmbh sedikit2 tepung jika adunan agak lembik ketika ini..Terap doh mengikut acuan donut atau bentuk kesukaan anda..Doh akan mula mengembang dan ringan sementara minyak dpanaskan dengan api perlahan..Gunakan minyak yang banyak untuk mengoreng.
  • Setelah minyak agak panas(jgn terlalu panas,nanti donut gorengan pertama agak hangus)perlahankan sedikit api,masukkan donut tetapi jgn terlampau penuh sebab donut ni akan mngembang lagi ketika digoreng(sbb adunan mengandungi telur)
  • Goreng sehingga kekuningan dan toskan. Sedia utk dhidangkan bersama gula halus atau topping kegemaran anda. SELAMAT MENCUBA.. ^_^

0 comments: