BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Ahad, 12 Jun 2011

♥ Resepi Kek Karamel ♥

♥ Caramel Cake ♥ hasil kajian terperinci dari step by step notes Kak Cha @ kak sasha rahmat..  TQ>> :))

(bahan puding)
(A)
* 2 sdt gula pasir
# hanguskan, masukkan dalam acuan & ratakan.. tak perlu digriskan acuan tu.. :)

(B)
* 1/2 sdt esen vanila
* 70gm gula castor
* 3 biji kuning telur
* 1/2 tin susu cair (evaporated milk)
# whisk sikit sampai sumer bahan rata..
# tuangkan ke dalam acuan yang ada gula hangus tadi

P/S>>> BAGI YG MENGGUNAKAN ACUAN YANG AGAK LEBAR, ADUNAN PUDING DI ATAS MESTILAH DI DOUBLE atau TRIPLE KAN.. BARU KICK...

(bahan kek)

(C)
* 3 biji kuning telur
* 70gm gula castor
* 45 ml cooking oil
* 155ml air
* 140gm tepung gandum + 1 sdt baking powder (ayak)
# Pukul kuning telur bersama gula castor, then masukkan minyak masak. kemudian masukkan tepung yang telah diayak bersama baking powder diselang selikan dengan air sehingga habis. Ketepikan.

(D)
* 6 biji putih telur
* 70 gm gula castor
* 1 sdt cream of tartar
# Pukul putih telur sehingga berbuih, kemudian masukkan pula gula castor, pukul sekejap dan masukkan pula cream of tartar. Pukul lagi sampai bertanduk ( tak meleleh telur tu).

## Masukkan adunan (C) ke dalam adunan (D), gaul rata dgn kaedah kaup balik.
## Bahagikan adunan kepada 4 bahagian (ikut suka) kalau nak buat 2 kaler pun dah cantik...
## Masukkan selapis demi selapis ke dalam acuan yang ada caramel tadi. (Macam buat kek marble). marrblekan sehingga selesai.

## Bakar dengan kaedah double boiling/ waterbath/ au bain - marie....
## Bakar selama 1 jam (350'F/ 180'C)
## Sejukkan seketika sebelum diterbalikkan

0 comments: