Bahulu rose ni nama sebenarnya bahulu pekak... resepi dari mak, mmg simple nak buatnya. rasanya pulak mmg tak mengecewakan..
Bahan-bahan ( acuan lubang, Saiz 20cm )
Bahan-bahan ( acuan lubang, Saiz 20cm )
- 4 biji telur
- 1 1/4 cwn gula pasir
- 1 sdt esen rose
- 1 3/4 cawan tepung gandum
- Sedikit pewarna merah
Cara-cara
- Pukul telur bersama gula hingga kembang
- Masukkan esen rose
- Masukkan tepung gandum, pukul lagi sehingga sebati.
- Asingkan sesenduk daripada adunan tadi, campurkan dengan pewarna. Kacau rata.
- Sapu acuan dengan minyak masak. Masukkan sedikit adunan asal, kemudian letakkan adunan berwarna dan adunan asal semula. (3 lapisan)
- Masak pada suhu 180darjah selama (+-)1jam.
0 comments:
Catat Ulasan