Ini pun dari Myresipi.com...
Thanks to maya_zakry...
Resipi sebenar guna prune... tapi telah diubahsuai guna hawflakes, so jadilah kek lapis hawflakes
Thanks to maya_zakry...
Resipi sebenar guna prune... tapi telah diubahsuai guna hawflakes, so jadilah kek lapis hawflakes
- 250g butter
- 1 1/4 cawan gula castor
- 7 biji telur
- 1 sudu kecil esen vanilla
- 1 paket Cream Crackers (kalau bole yg tawar)
- 1/2 cawan susu segar
- 1/2 cawan susu pekat
- Coloring ikut suke
- Sunsweet prune or asam deduwit @ hawflakes
Cara-cara
- Sediakan pengukus, grease kan loyang. Sementara tu, blend cream crackers hingga jd halus.
- Pukul butter dan gula hingga kembang kemudian masukkan telur sebiji sebiji sambil kacau ngan mixer.
- Masukkan esen vanilla, susu segar dan susu pekat kacau.
- Masukkan biskut yg dah diblend td sedikit demi sedikit hingga bancuhan jadi tak terlalu cair atau pekat.
- Bahagikan adunan ikut color yg disukai. 2-3 color sesuai, dan bancuhkan setiap adunan yg dibahagikan 3 tadi.
- Masukkan 4 sudu untuk 1st layer-ori color, kukus 10 minit. Kemudian 2nd layer-red color, 3rd layer-green color, 4th layer bolehla letak prune or asam deduwit tu. Repeat step ni hingga loyang penuh.
- Masukkan dlm oven (medium heat) selama 10 minit untuk kek tahan lebih lama
1 comments:
Kin... kak e pernah gak buat resepi ni... TAPI kak e buat tak jadi sebab kak e memang tak pandai ler buat kek lapis... last2 kak e give up! TAPI rasa kek ni memang best!!! kak e suka rasa dia cuma rupanya anak2 pun takmo makan :(
Catat Ulasan