Satu lagi resipi fevret.. mmg selalu sangat buat kek ni. masa mula-mula belajar buat dulu tak berapa bersarang sangat, tapi sekarang ni memang tak risau dah sebab sarangnya boleh masuk lebah.. :)... thanks to widad n yummiez yang telah menyumbangkan resipi ngan cara2 sekali...
Bahan-bahan ( Acuan Lubang 20cm )
Bahan-bahan ( Acuan Lubang 20cm )
- 1 cawan gula
- 1 cawan air panas
- 1 cawan tepung gandum
- 1 cawan susu pekat
- 2 camt soda bikarbonat
- 4 biji telur
- 2 camb mentega
Cara-cara
- Masak gula dengan api sederhana hingga hangus.
- Masukkan air dan masak lagi hingga gula cair.
- Masukkan mentega. Sejukkan. Ketepikan dulu.
- Pukul telur sehingga putih ngan kuning bercampur.
- Masukkan susu pekat ke dalam telur tadi, kacau sebati.
- Masukkan pula tepung + soda. Sebatikan.
- Akhir sekali, masukkan air gula yang dah sejuk.
- Perap adunan selama lebih kurang 3-4 jam.
- Bakar dengan api sederhana 160-180 selama 1 jam
0 comments:
Catat Ulasan