BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Khamis, 10 Januari 2008

Kek Lapis Prune @ Hawflakes

Ini pun dari Myresipi.com...
Thanks to maya_zakry...
Resipi sebenar guna prune... tapi telah diubahsuai guna hawflakes, so jadilah kek lapis hawflakes

Bahan-bahan ( square baking tin-small )
  • 250g butter
  • 1 1/4 cawan gula castor
  • 7 biji telur
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 1 paket Cream Crackers (kalau bole yg tawar)
  • 1/2 cawan susu segar
  • 1/2 cawan susu pekat
  • Coloring ikut suke
  • Sunsweet prune or asam deduwit @ hawflakes

Cara-cara

  1. Sediakan pengukus, grease kan loyang. Sementara tu, blend cream crackers hingga jd halus.
  2. Pukul butter dan gula hingga kembang kemudian masukkan telur sebiji sebiji sambil kacau ngan mixer.
  3. Masukkan esen vanilla, susu segar dan susu pekat kacau.
  4. Masukkan biskut yg dah diblend td sedikit demi sedikit hingga bancuhan jadi tak terlalu cair atau pekat.
  5. Img_0203
    Bahagikan adunan ikut color yg disukai. 2-3 color sesuai, dan bancuhkan setiap adunan yg dibahagikan 3 tadi.
  6. Masukkan 4 sudu untuk 1st layer-ori color, kukus 10 minit. Kemudian 2nd layer-red color, 3rd layer-green color, 4th layer bolehla letak prune or asam deduwit tu. Repeat step ni hingga loyang penuh.
  7. Masukkan dlm oven (medium heat) selama 10 minit untuk kek tahan lebih lama

1 comments:

umi_e berkata...

Kin... kak e pernah gak buat resepi ni... TAPI kak e buat tak jadi sebab kak e memang tak pandai ler buat kek lapis... last2 kak e give up! TAPI rasa kek ni memang best!!! kak e suka rasa dia cuma rupanya anak2 pun takmo makan :(